Deogracias, een vrolijke kanjer

Dit is Deogracias, een vrolijke en positief ingestelde jongen. Hij heeft altijd een lach op zijn gezicht. Deogracias is licht verstandelijk gehandicapt en heeft moeite met lopen. Hij gaat graag naar de speciale school in Busisi om spelletjes te doen, te leren en met lotgenootjes te spelen. Hij is dolblij met zijn kleine zusje, die hij maar wat graag helpt verzorgen.

Ik ontmoette Deogracias in augustus 2021. Hij liep op kapotte slippers en in kapotte kleding. Zijn benen en voeten hadden het zwaar met lopen, mede vanwege het slechte schoeisel dat geen enkele steun gaf. Hij viel om de haverklap of moest zichzelf snel corrigeren. En hij bleef lachen, alsof het gewoon grappig was.

Wist je dat je met 25 euro een kanjer zoals Deogracias helpt om beter te lopen?

Toen we hem na een uitgebreid interview vroegen of hij met ons wat wilde gaan winkelen, gaf hij een gil en was de lach op zijn gezicht een vrolijkheid van oor tot oor! We gingen met hem goede aansluitende en corrigerende schoenen kopen. En leuke vlotte jongenskleding, waar zijn vrolijke lach goed bij uitkomt.

Ook een bal en speeltjes, die hem helpen om zich goed te bewegen, werden gekocht. De speciale leerkracht van zijn school zou met Deogracias therapeutisch gaan oefenen en ervoor zorgen dat de motoriek in zijn benen en voeten beter wordt.

Nu we een half jaar verder zijn, kregen we van hem een superleuk filmpje door. Hij loopt veel beter en kan zelfs dingen dragen terwijl hij loopt. Dat kon hij eerder nog niet. Natuurlijk herkende ik zijn immer prachtige en vrolijke lach. Deogracias, je bent en blijft een kanjer!

Willeke de Mos

Bekijk hier de korte video die we van Deogracias kregen: