Baby Baraka: 7 jaar later…

'Baby' Baraka 7 jaar later

In oktober 2014 maakten Peter en ik kennis met baby Baraka. Hij was in Sengerema te vondeling gelegd bij een put, dichtbij het huis van Editha. Wat was het een prachtig kereltje! We vroegen ons direct af welk leed hierachter zou zitten. We kennen Sengerema als een omgeving waarin veel armoede is. De gevolgen hiervan zijn soms zo schrijnend.

Editha, moeder van een gezin met 2 al wat oudere kinderen, nam baby Baraka gelijk in huis. Ze was ondernemer en had een kleine apotheek/drogisterij aan de overkant van de weg waar ze woont.

Baraka huilde veel, dat werd snel duidelijk. Het jongetje moest ook veel overgeven en toen de arts hem onderzocht, bleek Baraka een koemelk allergie te hebben. Speciale melk was duur en nauwelijks te krijgen. En ook luiers zijn kostbaar.

Dus kwam er een verzoek aan onze stichting om te helpen met goede voeding en luiers. Dat hebben we gedaan. We kochten ook wat kleding voor de baby en we spraken met lof over moeder Editha die deze jongen met zoveel liefde opnam in haar gezin.

Baraka bleef huilerig en ontevreden. Dit jongetje had duidelijk meer onder de leden, maar wát zou pas veel later blijken. Hij is onderzocht in het ziekenhuis en toen bleek: Baraka was geboren uit een jonge aids-moeder en had zelf ook aids. Gelukkig kon hij deelnemen aan een HIV-programma en bleek hij erg sterk te zijn. Hij groeide in liefde op bij Editha en haar gezin.

Editha’s man heeft haar helaas enige tijd geleden verlaten, waardoor Editha nu in haar eentje de zorg heeft voor 3 kinderen, waaronder Baraka. Door de scheiding (waarbij vrouwen weinig rechten hebben in Tanzania) is Editha haar eigen zaak verloren. Ze vond een baan bij de plaatselijke apotheek en onderhoudt haar gezin van haar salaris.

Toen we Baraka dit jaar opzochten, troffen we een flinke, trotse boy aan. Hij is nu 7 jaar, gaat naar school en doet het goed. Op de vraag hoe we Editha konden helpen, kregen we gelijk als antwoord: goede voeding voor Baraka. Om de medicijnen goed te laten aanslaan heeft hij bepaalde voedzame etenswaren nodig en het lukt Editha niet altijd om die te kopen van haar salaris. Baraka’s ziekte kost veel geld, de medicijnen en de juiste voeding zijn een hele hap uit het gezinsbudget.

MamaZoeloe wil Editha graag een steun in de rug geven door een half jaar goede voeding voor Baraka te verzorgen. In de tussentijd kan Editha mogelijk een manier bedenken om haar inkomsten te verhogen.

We gaan Baraka dit jaar volgen, zodat we zien wat de juiste voeding met hem doet. Geweldig dat we dit gezin zo kunnen ondersteunen. Elk mens is er één en is het waard om geholpen te worden.

Willeke de Mos

P.S.: op deze pagina vind je een foto van Baraka toen hij nog een baby was.

Wil je Baraka ook helpen? Dat kan door een bedrag over te maken via het oranje kader op deze pagina. Alvast heel hartelijk bedankt.