Gezin met ‘eigen’ donateur

Stel je eens voor: je hebt een gezin met vier kinderen en je man verlaat je, terwijl de kleinste nog een baby is. Het overkwam Gertrude uit Sengerema. Bovendien ‘kreeg’ ze er nog eens vier kinderen bij toen haar zus overleed. Dat maakte haar leven er niet eenvoudiger op. Gelukkig is er een Nederlandse donateur die haar nu al langere tijd steunt: Ineke. In dit jubileumblog hun verhaal.

In 2014 leerden we Gertrude kennen. Wat me direct opviel, was haar liefdevolle energie. Ze straalde zoveel liefde uit naar de baby en het gezin. Ze was vastbesloten om hen het allerbeste te geven. Geen uitdaging was haar teveel als het ging om het welzijn van haar kinderen.

Maar uitdagingen had ze! Voedsel, huur, school, ze kon het niet betalen en dat maakte haar soms radeloos en verdrietig. Ze werkte als kokkin op een school, waar ze pap kookte voor de kinderen. Daar verdiende ze omgerekend zo’n 25 euro per maand mee. Niet genoeg om acht monden mee te voeden en alle andere lasten van te betalen.

Door de verhalen over Gertrude te publiceren, vonden we een donateur die zich haar lot aantrok: Ineke. Ineke woont in Eemnes en is alleenstaand. Ze stopt elke maand geld in een speciaal spaarpotje voor Gertrude. En ieder jaar kan zo de huur van het huis betaald worden, krijgen de kinderen nieuwe kleding en is er voor ieder van hen een paar passende schoenen.

Ook Gertrude mag voor zichzelf kleding en schoeisel aanschaffen. Dat verrast haar ieder jaar weer, want dat is ze niet gewend. Dat ze ook voor zichzelf wat mag kopen, voor zichzelf mag zorgen en bovenal: dat ze dat waard is!

De kinderen doen het heel goed en zorgen ook voor elkaar, zoals dat gebruikelijk is in Sengerema. In 2014 zaten er maar twee van hen op school, via ons weeskinderen naar school project. Voor de andere zes hebben we snel daarna ook een plek kunnen regelen. Inmiddels gaan France, Augustine, Cosmas en Janepher naar de middelbare school. Margareth, Gaspari, Fraviani en Justine zitten op de basisschool.

Omdat de kinderen ouder worden en onderwijs volgen, kan de stichting zich op den duur terugtrekken uit hun leven. Maar zo ver is het nog niet. Er is onvoldoende voedsel voor acht kinderen in de groei en ook schoenen zijn er vaak niet genoeg, omdat die snel weer te klein zijn. Hetzelfde geldt voor kleding.

Bovendien is Gertrude vorig jaar erg ziek geweest. Ze moest naar het ziekenhuis en vermagerde. Ze is nog vaak erg moe en blijft daarvoor in behandeling. Door haar ziekte is het dagelijks leven van de kinderen extra zwaar. Zoon Augustine werd hoofd van het gezin toen zijn moeder zo ziek was. De kinderen werken na school samen om eten te regelen en klaar te maken. Inmiddels is Gertrude zover aangesterkt dat ze een parttime baan heeft aangenomen als schoonmaakster in het lokale ziekenhuis.

Ineke leeft vanuit Nederland met haar mee, net als in alle voorgaande jaren. Als stichting zijn we enorm blij met zo’n oprechte en betrokken donateur. Omdat we directe hulp geven en dichtbij de mensen staan, kunnen we deze bemiddeling ook bieden. Gertrude en de kinderen zijn enorm dankbaar voor onze begeleiding en ondersteuning.

Wil jij ook kansen geven aan een gezin in Tanzania? Doen hoor, je krijgt er zoveel dankbaarheid voor terug!

Willeke de Mos

Wat kun jij doen?

Steun een gezin in Tanzania: neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Word vriend van de stichting

Of doe een eenmalige donatie

Heel hartelijk bedankt alvast!

De kinderen van Gertrude: 4 van haarzelf en 4 van haar overleden zus. Ze voedt ze op als haar eigen kinderen: met dezelfde liefde en aandacht.