Oma in nood

De oma uit dit verhaal zit in een nijpende situatie. We proberen haar zo goed mogelijk te helpen, maar kunnen daarbij wel wat steun gebruiken.

Wat is er aan de hand?

Deze bijzondere dame zorgt voor zes van haar kleinkinderen, omdat hun ouders zijn overleden (haar kinderen dus). We leerden haar kennen via haar gehandicapte kleinzoon die op een school zit die door Mamazoeloe wordt gesteund, in Chifunfu.

Huis onbewoonbaar

Begin 2020 gingen we bij het gezin op bezoek, omdat we alle leerlingen vanwege de corona lockdown zeep en voedsel brachten. Toen bleek dat dit gezin veel meer nodig had dan zeep en voedsel. Het huis waar ze tijdelijk woonden, was deels ingestort door hevige regen. Gelukkig werden ze wat geholpen door buren, door de school en door mensen die het gezin een warm hart toedragen.

Meer problemen

Wij wilden ook iets doen en vonden een huurhuis voor het gezin. We besloten een jaar lang de huur te betalen. Maar dat was natuurlijk geen structurele oplossing. Bovendien heeft het gezin nog meer problemen. Ze hebben weinig te eten, één maaltijd per dag. Eén van de kleinzonen is erg ziek en wordt geholpen door een lokale alternatieve arts. Geld voor een reguliere arts is er niet. De vraag is of hij beter wordt.

Aansterken

Dit jaar besloten we nogmaals de huur voor hen te betalen. Opnieuw één jaar, nu met het idee om in die tijd een echte oplossing te zoeken. Ook bieden we hen voor drie maanden voedsel, zodat ze kunnen aansterken. In augustus gaan we een plan maken, samen met het gezin, de school, onze Tanzaniaanse Mamazulu collega’s en de lokale overheid. Peter Laurian en ik zijn dan ook ter plekke.

Duurzame hulp

We gaan bekijken hoe we dit gezin duurzaam kunnen helpen. Denk aan een eigen stukje land, waarop ze wat voedsel kunnen verbouwen. En aan het bouwen van een huis, waarin ze gratis kunnen wonen als het er eenmaal is. Onderwijs voor de kinderen is ook een belangrijk aspect.

Wat kun jij doen?

Wil je een steentje bijdragen? Dat kan door in het oranje kader bij dit bericht of op de donatie pagina een zelfgekozen bedrag te doneren.

Of wil je meer doen en word je Vriend van onze stichting?

Of blijf je het verhaal van dit gezin volgen op Facebook?

Dat zouden we heel fijn vinden. Ze zijn het waard!