Doe mee en help Grace naar school

In augustus dit jaar ontmoetten we Grace in Busisi, Tanzania. Ze was een broodmager meisje van 6 jaar. Op de arm van haar moeder kwam ze uit haar huisje (2 kleine kamers). Ze kreeg tijdens ons bezoek meerdere epileptische aanvallen. Moeder hield de dunne benen van Grace in bedwang, terwijl ze ons het verhaal over haar dochter vertelde.

Grace slaapt tussen haar vader en moeder in. Ze slapen op vodden. Van die vodden kunnen ze een holletje maken waar ze hun dochter in leggen, tussen hen in. Buiten zien we ook een holletje in de grond. Dat is waar Grace overdag, redelijk geïsoleerd, maar graag in ligt. Ze kan zichzelf zo niet teveel bezeren en daarnaast kan ze van het buiten zijn genieten.

Bekijk hier de korte video die we van Grace gemaakt hebben:

Grace heeft al eens medicijnen gebruikt, maar die zijn al langere tijd niet te verkrijgen in haar woonplaats Busisi. En geld voor vervoer is er niet, bijvoorbeeld naar Sengerema centrum of het ziekenhuis.

Na een gesprek met haar moeder besluiten we hen te gaan helpen. Grace is een vechter en wil vechten voor haar vrijheid en wil het liefst naar school, leren en met andere kinderen spelen. Ze is een sterk en positief meisje, ondanks haar zeer lage gewicht en geisoleerde manier van leven.

Grace, her mum and Berna
Grace met haar moeder en met Bernadetha, onze collega in Tanzania.

We maken een trajectplan: een bezoek aan het ziekenhuis (wat is haar lichamelijke conditie), een zorgverzekering, goede medicijnen, goed voedsel en wekelijks fysiotherapie en controle in het ziekenhuis.

  • Onze lokale medewerkers voorzien de moeder van een telefoon, zodat onderling contact kan plaatsvinden, kosten 50 euro;
  • Een zorgverzekering voor Grace kost ons 17,50 euro per jaar. Haar medicijnen en ziekenhuisbezoeken worden daarmee vergoed;
  • Goed voedsel om aan te sterken en vervoer naar het ziekenhuis is nu essentieel, dus dat betalen we voor hen: 40 euro per maand;
  • Onze medewerkers laten een stevige beklede bedbox op wieltjes maken waarin Grace lekker kan slapen en vrij kan bewegen. De box is prijzig, 100 euro, omdat hij uniek is voor deze omgeving. Hij is duurzaam op maat gemaakt voor Grace.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder…

We ontvangen foto’s van Grace via onze Tanzaniaanse collega’s en we kunnen onze ogen niet geloven! Grace lacht, ze is blij en enorm aangesterkt. Haar epilepsie is stukken minder, dus meer onder controle. De glimlach op haar gezicht en haar wat vollere lichaam doen ons genieten. Wat gaat dit goed en wat fijn dat we dit voor haar kunnen doen.

En niet alleen Grace is nu een veel blijer kind dat echt kan gaan genieten van haar omgeving, ook de ouders en familie kunnen verder. Slapen beter, hebben minder zorg en kunnen hun energie op het hele gezin richten en op het vergaren van structurele inkomsten voor het gezin.

Grace pupil of Busisi school
Onze eerste ronde aan hulp heeft Grace goed gedaan, ze is aangesterkt en blij.

Grace wil naar school, lotgenootjes ontmoeten met wie ze kan spelen en leren. Hoe beter het met haar gaat, hoe meer deze wens uit zal komen. De speciale leerkrachten heten haar graag welkom.

Nu nog bedenken hoe we haar kunnen helpen dit mogelijk te maken.

  • Brengt een bus haar?
  • Kan ze naar school achterop een speciale fiets?
  • Of kan ze misschien zelf met een fiets?

Dit zal in de aankomende maanden blijken.

Zij maakt het verschil, wat een positieve kracht heeft dit meisje! Hoe mooi is het dat wij haar kunnen helpen. En… we willen dit natuurlijk ook doen voor meer kinderen zoals Grace.

Help! Geef!*

*) Grace is niet het enige meisje dat niet naar school gaat. Onze school in Busisi telt 50 ingeschreven gehandicapte kinderen van wie de helft nooit naar school komt vanwege hun beperking.