juni 2013 – MamaZoeloe in Tanzania

Projecten van de stichting MamaZoeloe in Sengerema, Tanzania

tanzania1306-00

Door: Willeke de Mos (MamaZoeloe)

  1. Weesjongeren : ondernemerschap steunen (stichting Sengerema en CBO-SYE)
  2. Weeskinderen: iedereen naar school (NURU foundation)
  3. Basisonderwijs: bemiddeling en ondersteuning vanuit NL (Mweli school)
  4. Gezondheid: een bril voor mensen met z
  5. Gehandicapten: voedingsfonds voor gehandicapte kinderen (Kizungwangoma school)
  6. Gezondheid: een bril voor mensen met zichtproblemen. (dr. Seleli, oogarts)

1. Weesjongeren: ondernemerschap ondersteunen binnen de CBO-SYE

(Community Based Organization of Sengerema Young Entrepeneurs)

Judith Luggega, stoffenwinkel en naaiatelier bij de CBO SYE …Judith heeft in 2011 een micro-krediet van MamaZoeloe ontvangen en kan nu haar gezin een goed leven bieden. Uit dankbaarheid heeft ze haar jongste dochter (op schoot bij vader) Willeke genoemd.

MamaZoeloe biedt Engelse les en Willeke coacht Judith in ondernemerschap.

tanzania1306-01

Maico Daudi, ondernemer in sofa’s bij de CBO SYE. ..Zijn moeder heeft Aids en heeft in het regenseizoen veel last van het vocht in huis. Ze moet dan regelmatig worden opgenomen in het ziekenhuis. Maico onderhoudt zijn familie, zijn zusjes en hun kinderen en zijn zieke moeder. Sinds het overlijden van zijn vader voelt hij zich volledig verantwoordelijk en doet alles om het gezin te onderhouden. Het dak is een investering die hij zelf niet kon maken, naast de kosten voor eten, medicijnen, schoolgeld e.d. MamaZoeloe helpt hem dit jaar door financiering van het dak en pleisterwerk en ondersteunt in het schoolgeld van zijn zus.

tanzania1306-02

Maico voor het huis van zijn moeder. In dit huis leven 4 volwassenen en 5 kinderen. Hieronder de zieke moeder van Maico met de kinderen van haar dochters.

tanzania1306-03

Maico spaart voor een eigen huisje naast het huis van zijn moeder. Dit gaat langzaam maar het zal hem voor het eind van dit jaar lukken het huis te gaan bouwen, vertrouwt hij me toe.

Het JAK-plot van Joseph, Andrea en Khalphan.

Een jongensdroom wordt werkelijkheid

De 3 jongens, weesjongeren en tevens ondernemer bij de CBO-SYE, hebben in 2012 een plot land gekocht. MamaZoeloe heeft hen een micro-krediet gegeven om het plot in te richten met huisjes, stallen, groenten, kippen, varkens e.d. Zodat de 3 jongens hun droom kunnen verwezenlijken en voor hun toekomst kunnen werken. Terugbetaling van dit krediet zal vanaf augustus 2013 gaan plaatsvinden. De betaling wordt een donatie aan de CBO SYE, waar nieuwe jonge ondernemers van kunnen opstarten.

tanzania1306-04

Op het JAK-plot woont een gezin wat er dagelijks op leeft en dieven weghoudt bij het plot. Ze betalen huur aan JAK en ze krijgen wat security-geld van JAK. In de tussentijd werken Andrea en zijn vrienden op het plot aan de varkens, aan het uithakken van harde grond om stenen van te maken, aan groententeelt en bomengroei. Het is nog geen succes, want de jongens hebben veel tegenslag. Kippen zijn dood gegaan, de solar-lampen zijn gestolen , de varkens zijn ziek geweest en zo meer. Ik bezoek de jongens en bespreek de uitdagingen met ze.

tanzania1306-05

Andrea is mijn aanspreekpunt en hij doet zijn uiterste best om van het JAK-plot een succes te maken. Uiteraard gaat dit gepaard met vallen en opstaan. Hij vraagt MamaZoeloe een investering -of lening- voor hout waar hij een houten omheining rond de kippenren van kan maken, zodat wilde dieren de hanen en kippen niet makkelijk meer kunnen aanvallen.

tanzania1306-06

De grond op het JAK-plot wordt uitgehakt om er stenen van te maken voor de verkoop.

Paschal Mkama, kledingzaak bij de CBO-SYE…

tanzania1306-07

Pascal is een klantvriendelijke en goedlachse ondernemer (uit 2011). Hij heeft kwaliteitskleding en een mooie winkel waar hij voor mannen en vrouwen zowel onder- als bovenkleding verkoopt. Hij maakt goede deals en weet het de klant naar de zin te maken.

Paschal heeft zijn kledingzaak op een goede en bereikbare locatie, aan een geasfalteerde weg die de Chinezen hebben aangelegd. Hij maakt gebruik van het drukke fiets- en wandelverkeer wat dagelijks voorbij komt en zorgt voor een goede uitstalling van zijn kleding.

N.b.: Paschal Is een van de 7 ondernemers die in 2011 een micro-krediet heeft gekregen van de stichting MamaZoeloe. De terugbetalingen gaan in het Revolving Fund, wat gebruikt wordt om nieuwe ondernemers binnen de CBO SYE op te laten starten.

Paschal wordt in 2012 door mij gecoacht in zijn ondernemerschap en in 2013 in zijn taken als Circle Coach bij de CBO-SYE.

 

Ndalo Mafulu, technisch reparateur bij de CBO-SYE

Ndalo is echt een talent als het om techniek gaat. Hij had niet alleen een shop in mobiele telefonie, maar repareerde ook telefoons en radio’s en zo meer. Zijn broers werkten vorig jaar mee in de winkel.

Ndalo is blij met zijn kans op een toekomst door het micro-krediet van MamaZoeloe en haalt dagelijks veel energie uit zijn shop. Hij is nu vooral bezig met het maken en repareren van radio’s, televisies en ander technisch goed. De toekomst moet uitwijzen of hij hiermee de kost voor hem en zijn familie kan verdienen.

tanzania1306-08

Ndalu Mafulu, repair shop.

Ndalo is begin 2012 gestart, is verhuisd met zijn shop en heeft zijn shop veranderd van Mobile Shop naar Repair Shop.

tanzania1306-09Cethlen Tobias, kiosk en restaurant bij de CBO-SYE…

Cethlen heeft een goed lopende eigen kiosk, genaamd Pendo, waarin ze eten maakt en laat maken. Typische Tanzaniaanse gerechtjes maakt ze klaar voor de klanten en ook de koffie en thee staat dagelijks klaar. In 2011 zat Cethlen nog in het studentenprogramma als weesjongere en nu werkt ze sinds eind 2011 –dankzij de bijdrage van de stichting MamaZoeloe- 12 uur per dag in haar restaurant.

Cethlen heeft 3 man personeel in dienst. Ze heeft een sterke persoonlijkheid, een goede ondernemersgeest en weet mensen voor zich te laten werken.

Cethlen is ook een adviserend coach voor CBO SYE-ondernemers in haar buurt.

Ze bouwt momenteel een groter restaurant naast het hare. Pendo blijft open tot het nieuwe restaurant klaar is. Ze denkt eind van 2013 de nieuwe zaak te kunnen openen.

MamaZoeloe coacht o.a. Cethlen in haar taken als Circle Coach bij de CBO SYE.

Peter Athanas Laurian had 3 jaar lang een computer-winkeltje en heeft sinds 2012 een goedlopend internet-cafee bij de CBO-SYE en is voorzitter van de CBO-SYE.

MamaZoeloe heeft Peter in de afgelopen jaren als weesjongere financieel ondersteund in zijn business, door micro-kredieten. Ook persoonlijk heb ik hem gecoacht in zijn rol als voorzitter van de CBO-SYE. Een innige band is het gevolg. Peter is voor MamaZoeloe het aanspreekpunt vanuit Nederland en ook andersom kan Peter op veel steun rekenen.

tanzania1306-10

In samenwerking met de Stichting Sengerema werkt MamaZoeloe aan ontwikkeling van de CBO.

– Trade-fair and fashionshow 2013

Na 5 jaren CBO en ondernemerschap werd het voor de leden tijd iets van eigen ondernemerschap te laten zien aan de community. Zo ontstond bij ons het idee van een fashionshow. Een show waarin de vrouwelijke ondernemers, de naaisters en de kledingzaken hun waar kunnen showen en –zo mogelijk- verkopen.

De fashionshow op 8 juni 2013 werd een groot succes. MamaZoeloe en de stichting Sengerema zorgden ervoor dat het een feest kon zijn –met hapjes en drankjes, met dansers en komieken en met een mooie entourage. Ook de andere leden van de CBO hebben hun waar gepresenteerd aan het publiek in de vorm van een eigentijdse Tradefair.

Lang leve het ondernemerschap en lang leve de duurzaamheid van de CBO of SYE!

tanzania1306-11

Fashionshow met dansende ondernemers en modellen in eigentijdse creaties op de catwalk.

– Business-skills, delegation of tasks and business-structures of the CBO of Sengerema Young Entrepeneurs (SYE).

Met Frans Wittermans van de stichting Sengerema en voor de vereniging van jonge ondernemers coacht MamaZoeloe vrijwillig de CBO board en business-managers in de ochtenden van 3-7 juni 2013 . We geven inzicht in -en advies op- hun business-vaardigheden, helpen bij het –op de juiste wijze- delegeren van taken en bieden inzicht in business-structuren binnen de CBO SYE.

De CBO SYE is de ondernemersvereniging van weesjongeren die de laatste jaren door toedoen van de stichting Sengerema en de stichting MamaZoeloe met micro-kredieten een winkel of andere onderneming zijn begonnen. Zij telt momenteel zo’n 45 leden.

tanzania1306-13

tanzania1306-12

Coach de coach-activiteiten.

In de tweede week van juni heeft MamaZoeloe –samen met de circle coaches van de CBO-SYE- een contract gemaakt waarin de overeenkomst getekend wordt tussen coach en coachee.

Ook hebben we een maandformulier ontwikkeld dat door de circle coaches wordt ingevuld en waarin de grootste uitdagingen van de coachee-ondernemers worden beschreven en getoetst.

Succesvolle ondernemers kunnen hun collega’s die het moeilijk hebben, helpen en ondersteunen in business-taken en persoonlijke uitdagingen.. Deze coaching komt uiteindelijk ten goede van de CBO en daarmee ten goede van de terugbetalingen aan de CBO.

MamaZoeloe heeft eind mei 45 weesjongeren, -studenten en –ondernemers van CBO-SYE in Sengerema een 3-daagse training van ICS Aflateen aangeboden, waarbij de mensen inzicht kregen in rechten en verantwoordelijkheden, sparen en uitgeven, planning en budgetten, sociaal en financieel ondernemen, persoonlijke uitdagingen en inzicht in eigen talent, dromen en ambities.

tanzania1306-15

De Circle Coaches en de CBO board of Sengerema Young Entrepeneurs

Diploma- en certificaat-uitreiking door de Stichting Sengerema en de CBO SYE.

MamaZoeloe vertegenwoordigd aan de board-tafel, te samen met 2 districtsvertegenwoordigers van de overheid, met bestuurders Frans Wittermans en Jeroen Vegt van de stichting Sengerema en te samen met de bestuursvoorzitter van de CBO YE Peter Laurian.

De certificaat-uitreiking voor de 35 student-ondernemers die geslaagd zijn in dit juni 2013-programma. Maar ook voor de circle coaches en de educatie commissie-leden, die hard gewerkt hebben om het programma tot een succes te maken.

E.e.a. gebeurt feestelijk en onder toeziend oog van de districts-afgevaardigde, de lokale Kamer van Koophandel, de ondernemersvereniging (CBO SYE), hun board en hun ondernemers.

tanzania1306-16

Samenwerking tussen de stichting Sengerema, de stichting MamaZoeloe en de CBO YE,

de Community-Based Organisation of Young Entrepeneurs is van groot belang om de jonge ondernemers op te leiden, te begeleiden en te coachen en een micro-krediet voor hun onderneming te kunnen bieden.

Met in totaal 10 vrijwilligers, waaronder 3 stichtingen, hebben we in het juni-programma voor vele kansarme weesjongeren het verschil kunnen maken, door ze opleiding, coaching en daarmee voorbereiding en perspectief te geven op een toekomst.

Zie ook de website: www.sengerema.nl

2.Weeskinderen: iedereen naar school (NURU foundation)

NURU biedt jonge weeskinderen de kans naar school te gaan, door zich lokaal en interlokaal vrijwillig in te zetten voor deze kinderen.

Zo is de stichting MamaZoeloe ook een samenwerking met NURU aangegaan en zorgen we samen dat meer weeskinderen naar school kunnen.

Sinds 2013 heeft MamaZoeloe ervoor gezorgd dat een 7-tal jonge weeskinderen naar school kunnen. Deze weeskinderen krijgen nu kansen op ontwikkeling en zijn niet meer doelloos. Met de lokale stichting NURU heb ik contact over het welzijn van de kinderen

tanzania1306-17

in gesprek met George Tumbo en bestuurders van NURU foundation, Sengerema.

Het bestuur van NURU deelt hun zorgen over de vele weeskinderen in Sengerema. De leden betalen een maandelijkse bijdrage maar dit is te weinig om de weeskindertjes naar school te krijgen. NURU is opgericht om geld te genereren voor het naar school gaan van de weeskinderen. Het liefst willen ze een eigen school bouwen, zodat veel weeskinderen naar school kunnen en ze alleen de onderwijzers hoeven te betalen.

MamaZoeloe overweegt de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden in Nederland aan te gaan met bouwstichtingen die een school kunnen bouwen in Sengerema voor NURU en de weeskinderen.

tanzania1306-18

MamaZoeloe bezoekt haar gesponsorde weeskinderen in hun huiselijke omgeving. Ze worden o.a. opgevangen door een lieve –wat oudere- vrouw die ze hun moeder mogen noemen. Deze vrouw zorgt voor 4 van de 7 kinderen die niet van haarzelf zijn en biedt ze eten, geborgenheid en onderdak.

tanzania1306-19

Hoe fijn is het om scholing aan deze kinderen te mogen geven m.m.v. mijn Vrienden in Nederland.

3. Basisonderwijs: bemiddeling en ondersteuning vanuit NL (Mweli school)

Ik bezoek de school waar de weeskinderen van NURU nu les krijgen. Het is de Mweli Primary School. Ik ontmoet Bugumba Shija, de directrice van de school. Ze heeft 1327 kinderen, 634 jongens en 693 meisjes. Ook heeft ze een kleuterschool erbij, met 270 kindertjes. Bugumba heeft 43 leerkrachten in dienst waarvan 4 mannen en 39 vrouwen.

tanzania1306-20

De grootste uitdaging die Bugumba en de leerkrachten (80 leerlingen per klas) hebben is hoe ze de tentamens en examens moeten voorbereiden. Tot nog toe schrijven ze deze op het schoolbord. Voor de klassen 5-7 hebben ze 50 vragen per keer en voor de klassen 1-4, 25 vragen.

Van de kleine bijdrage die de arme ouders of voogden hebben betaald, heeft de school 1 computer gekocht. Nu hebben ze behoefte aan een printer en aan een foto-kopieermachine, zodat ze eenvoudiger de examens kunnen inregelen en de ouders kunnen berichten (via kleine kopie-briefjes in strookvorm).

tanzania1306-21

Ik heb beloofd aan deze directrice Bugumba dat ik haar in contact zal brengen met een school in Nederland die met haar wil corresponderen via mail. Wellicht kunnen er projecten in NL -binnen die school – gaan plaatsvinden die een foto-kopieermachine gaat opleveren voor de school.

tanzania1306-22

The NURU-foundation (3-koppig bestuur), de directrice Mugumba Shija en ikzelf in mijn rol als MamaZoeloe.

tanzania1306-23

De kinderen zingen en klappen mee op hun gezang om onze aanwezigheid te vieren en hun dankbaarheid te tonen.

MamaZoeloe heeft aangeboden de printer via de computershop van Peter Laurian (CBO-SYE) in Sengerema te bestellen, zodat de Mweli school in elk geval alvast wat kan uitprinten en een betere communicatie met de ouders op gang kan komen. De Vrienden van MamaZoeloe maken dit mogelijk.

4. Gehandicapten: voedingsfonds (Kizungwangoma school)

Kizungwangoma school met gehandicapte kinderen.

MamaZoeloe bezoekt het klaslokaal dat gelegen is in de heuvels van Sengerema. De gehandicapte kinderen hebben weinig speelruimte. Hun lokaal ligt in een uithoek van een grote basisschool met vele kinderen. De kinderen zijn zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt. Hun schoolgeld wordt betaald door de overheid en ook de leerkrachten krijgen salaris. Er zijn rolstoelen aanwezig, maar eten is er niet. Daar voorziet de overheid niet in. Dat moeten de ouders zelf inregelen en als het er niet is, dan is het logische gevolg dat de kinderen niet naar school komen. Op een lege maag kunnen ze niet leren en spelen. Omdat de leerkrachten m.b.t. hun salaris afhankelijk zijn van de aanwezigheid van kinderen, geven de leerkrachten nu een percentage van hun salaris aan voedsel voor de kinderen. In de hoop dat ze naar school komen.

Tijdens mijn aanwezigheid tref ik maar 12 van de 30 kinderen die hier dagelijks behoren te komen voor hun ontwikkeling en hun fysiek. De leerkrachten zijn vaak ook fysiotherapeuten die de spieren en gewrichten van de kinderen kunnen versoepelen.

MamaZoeloe wil graag een fonds opstarten dat voorziet in voedsel en medicijnen voor de kinderen van deze gehandicaptenschool. Ook wil ik op zoek naar een bouwstichting in Nederland die samen met deze school een groter lokaal kan bouwen op hun eigen terrein.

Zodat er meer speelruimte komt voor de kinderen en ze niet meer in een hoek geplaatst worden, waar ze de ‘underdog’ blijven.

tanzania1306-24

Ook hier in het Kizungwangoma-gehandicaptenschooltje is de blijdschap op de gezichtjes te lezen als we op bezoek komen en met de kindertjes spelen en foto’s maken.

5. Gezondheid: een bril voor mensen met zichtproblemen.

Dr. Seleli, oogarts in Sengerema Hospitaal

tanzania1306-25 tanzania1306-26

Samenwerking gezocht!!!

MamaZoeloe heeft 11 juni een samenwerkingsverband gesloten met dr.Seleli, oogarts in het Sengerema hospitaal en de enige oogchirurg in de wijde omtrek van Mwanza, Dar Es Salam en Kilimanjaro.

Het plan komt van Eye Wish-opticien Gerard van Schie, die 40 jaar dienstverband graag viert met een reis naar Tanzania om mensen daar te helpen.

MamaZoeloe wil in oktober 2013 op The World Sight Day (11 oktober) samen met dr. Seleli, zijn team en Gerard van Schie dit project inhoud gaan geven. Nederlandse –door klanten ingeleverde en daarmee afgedankte- monturen en brillen zorgen in Sengerema voor beter zicht aan arme mensen en kinderen met een oogafwijking.

Ook gaat MamaZoeloe op zoek naar chirurgische instrumenten die dr Seleli kunnen helpen in staar-operaties. (cataract-surgeries) bij oudere mensen. Dit verzoek kwam op mijn vraag waar hij behoefte aan heeft en nu blijkt dat dr. Seleli sinds 1998 met hetzelfde instrument opereert.

N.b.: UW OUDE BRIL BINNENKORT IN TE LEVEREN BIJ EYE WISH

o.v.v. Stichting MamaZoeloe, Gerard van Schie

Kent u haar nog?

tanzania1306-27

Rosemary’s baby..Wij kennen de film. Zij is CBO-ondernemer en heeft haar business op de markt. Ze staat de hele dag tussen haar produkten op een vierkante 70 cm.

In Sengerema is dit gebruikelijk. Rosemary verkoopt hele dagen -met haar baby op de arm of op haar rug- haar groenten en zaden en met enthousiasme!

Ziek, zwak of hongerig..mensen zoals Rosemary gáán voor hun business, ze benutten de kansen die ze zien, laten moed en kracht zien.

Wij ‘Muzungu’s’ (witten/blanken) worden in Sengerema als hun redders beschouwd.

We brengen kennis en kansen en laten betrokkenheid zien en voelen. Wij willen er voor ze zijn en kunnen iets voor ze betekenen. En dat wordt vaak met een dikke glimlach beloond.

tanzania1306-28

……………………………………en daar doen we het voor!!…………………………………………

WORD U OOK VRIEND VAN MAMAZOELOE ? Klik hier
VOOR 12,50 EURO PER MAAND MAAKT U MET MIJ HET VERSCHIL .. VOOR HEN !!

A SANTE SANA (VEEL DANK)